پایگاه خبری اقتصاد دریایی

کد خبر: ۸۶۲۹
۲۵ فروردين ۱۴۰۴ | ۱۵:۴۶

چراغ سبز سازمان شيلات به سرمايه‌گذاران پرورش ماهي در قفس

تولید و پرورش ماهی در قفس به‌عنوان یکی از ظرفیت‌های بسیار مهم در ایران به‌شمار می‌رود که با تکمیل زنجیره تولید می‌تواند زمینه‌‌سازتوسعه پرورش آبزیان در استان‌های مختلف، به‌ویژه استان‌ها و شهر‌های ساحلی در کشور باشد. آخرین اظهارنظرهای مطرح‌شده از سوی رئیس سازمان شیلات کشور نیز تاییدکننده همین نظر است.
چراغ سبز سازمان شيلات به سرمايه‌گذاران پرورش ماهي در قفس
به گزارش اقتصاددریایی، سواحل خلیج‌فارس، دریای عمان و دریاچه خزر از جمله مناطق بسیار ارزشمند برای راه‌اندازی قفس‌هایی بابت پرورش ماهی هستند. در این میان، اما کارشناسان و فعالان این حوزه اقتصادی معتقدند که نکته دارای اهمیت این است که در تمام استان‌های ایران می‌توان از این سیستم در راستای پرورش و تولید انواع آبزیان استفاده کرد.
حمزه رستم‌پور، معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان شیلات کشور در دیداری که در نخستین روز هفته جاری با استاندار گیلان داشت، اعلام کرده که رويكرد سازمان شيلات ايران، تقويت بخش خصوصي و برون‌سپاري بسياري از امور در اين بخش است. رئیس سازمان شیلات کشور همچنین تاکید کرده که در اين مسير از حضور سرمايه‌گذاران -به‌ويژه پرورش‌دهندگان ماهي در قفس- حمايت مي‌كنيم.
کارشناسان و مسئولان سازمان شیلات همچنین معتقدند که استفاده از ظرفيت بخش خصوصي در حوزه شيلات و آبزي‌پروري مي‌تواند به توسعه صنعت شيلات كمك شاياني كند. در این میان آنطور که رستم‌پور اعلام کرده؛ رويكرد سازمان شيلات ايران، تقويت بخش خصوصي است. در این میان توسعه بازارهاي تخصصي فروش ماهي و رستوران غذاهاي دريايي در شهرهاي مختلف استان‌های ساحلی و بهره گرفتن از فضاي مناسب پره‌هاي صيادي در زمينه‌هاي گردشگري و آبزي‌پروري از ديگر زمينه‌هايي است كه امكان مشاركت سرمايه‌گذاران در اين بخش‌ها فراهم است.
رئيس سازمان شيلات ايران همچنين در صحبت‌های خود بر نقش شيلات در توسعه اقتصاد دريامحور تاکید دارد و يادآور می‌شود که بايد در اين راستا از تجهيزات و علوم روز دنيا بهره گرفته شود. در این میان مسئولان سازمان شیلات نیز تصریح می‌کنند که در سال «سرمايه‌گذاري براي توليد»، حوزه شيلات می‌تواند يكي از بسترهاي مناسب براي سرمايه‌گذاري در استان‌های ساحلی کشور باشد که در اجرای اهداف تعیین‌شده در برنامه هفتم توسعه و تامین امنیت غذایی کشور ایفای نقش کند.

هزینه‌ها و امنیت سرمایه‌گذاری پرورش ماهی در قفس
پرورش در قفس سامانه‌ای است که ماهی، محصور در یک قفس در منابع آبی پرورش داده می‌شود. در این روش ماهی درون یک قفس یا سبد قرار می‌گیرد و آب به‌صورت آزاد بین منبع آبی و قفس در جریان است. این شیوه نو در پرورش ماهی برخلاف صنایع دیگر نیازی به استفاده از منابع انرژی برق، منابع آب زیرزمینی، زمین و سوخت نداشته و در بستر دریا و سدها اجرا می‌شود و محصولی که ۷۰درصد آن به‌صورت ارگانیک است، تولید می‌شود.
کاهش هزینه نسبت‌به پرورش ماهی در استخرهای خاکی یا دستگاه‌های مداربسته، مدیریت آسان‌تر و کم‌هزینه‌تر، سهولت در مشاهده و بررسی میزان تغذیه ماهی و گوش‌به‌زنگ، سهولت و اقتصادی‌بودن درمان علیه انگل‌ها و بیماری‌ها، در مقایسه با استخرهای خاکی و سیستم‌های مداربسته به سرمایه‌گذاری کمتری نیاز دارد. این در سال‌های اخیر در استان مازندران مورد توجه ویژه قرار گرفته است.در راستای تأمین امنیت و فراهم‌کردن زمینه‌های صید و صیادی در دریا برای صیادان قانونی و سرمایه گذاران پرورش ماهی درقفس‌های دریایی، شیلات ایران از طریق انعقاد تفاهم‌نامه با دریابانی کشور، با تشریک مساعی و انجام گشت‌های مشترک در داخل دریا در جهت تأمین امنیت سرمایه‌گذاران طرح‌های پرورش ماهی در قفس‌های دریایی تلاش خواهند کرد.

اولویت توسعه پرورش ماهی در مقیاس کوچک
مدت‌هاست كه طرح پرورش ماهی به شیوه قفس‌های دریایی در مناطق مختلف کشور در استان‌های ساحلی کشور در حال انجام است. اگرچه پرورش ماهی در قفس‌های تعبیه‌شده در دریا، به‌عنوان یك روش نوین در دهه‌های اخیر مورد توجه اغلب كشورهای فعال در زمینه آبزی‌پروری قرار گرفته، اما به اعتقاد برخی كارشناسان، اجرای آن برای هر نوع دریا و دریاچه متفاوت است.
رستم‌پور، رئیس سازمان شیلات کشور نیز اعلام کرده که یکی از اولویت‌های اصلی شیلات، توسعه پرورش ماهی در مقیاس‌های کوچک مانند مشاغل خانگی و استفاده بهینه از چاه‌های کشاورزی است. براساس برنامه‌ریزی صورت‌گرفته توسعه این مشاغل علاوه‌بر ایجاد اشتغال پایدار، باعث رونق اقتصاد محلی می‌شود. بااین‌حال لازم است مدیران استانی با همین رویکرد وارد میدان شوند. در چنین شرایطی است که اگر یک سرمایه‌گذار برای آغاز فعالیت خود ماه‌ها میان ادارات سرگردان باشد، انگیزه‌ای برای ورود باقی نمی‌ماند.
براساس صحبت‌های مطرح‌شده، برنامه سازمان شیلات به این صورت است که فرصت‌های سرمایه‌گذاری را شفاف، مشخص و با جزئیات کامل معرفی کند. نوع شغل سرمایه‌گذار اهمیت بالایی ندارد، اما مهم است که منابع مالی وارد چرخه تولید شود. سازمان شیلات نیز به‌دنبال این است که تا سد مجوزها و فرآیندها را تسهیل کند. از طرف دیگر کارشناسان معتقدند، برای استان‌های ساحلی که از لحاظ منابع آبی و تولید ماهی در سطح بالایی قرار دارد، زیبنده نیست که مصرف ماهی از سایر استان‌ها پایین‌تر باشد. 

آخرین آمار صید ماهی استخوانی در دریای خزر
مدیرکل دفتر امور صید و صیادی سازمان شیلات نیز گفت: از ابتدای فصل صید در مهرماه سال‌۱۴۰۳ تا ۱۰فروردین سال‌جاری نزدیک به ۶هزار و ۸۱۴تن ماهیان استخوانی در دریای خزر صید شده است. به گزارش وزارت جهاد کشاورزی، رضا عباسپورنادری افزود: از این میزان چهارهزار و ۱۳۲تن ماهی سفید، حدود ۲هزار و ۳۰۹تن ماهی کفال، نزدیک به ۲۷۷تن ماهی کپور و ۹۶تن سایر گونه‌ها بوده است. وی از افزایش حدود پنج‌درصدی صید ماهی سفید در دریای خزر طی این مدت نسبت‌به سال قبل خبر داد و علت این امر را ناشی از اقدامات سازمان شیلات ایران در حوزه بازسازی ذخایر و رهاسازی بچه‌ماهی سفید در رودخانه‌های منتهی به دریای خزر عنوان کرد و گفت: براساس برآورد اولیه، سهم استان گیلان از صید ماهیان استخوانی نزدیک به سه‌هزار و ۹۰۰تن، مازندران ۲هزار و ۹۰۰تن و گلستان نزدیک به ۱۰۰تن بوده است.
این مقام مسئول در سازمان شیلات ادامه‌ داد: براساس برآوردها، میزان صید ماهیان استخوانی در استان مازندران پنج‌درصد افزایش نشان می‌دهد و میزان صید در استان گیلان مشابه سال گذشته است. عباسپورنادری با اشاره به اینکه میزان صید ماهیان استخوانی در استان گلستان کاهش چشمگیری داشته است، تغییرات اقلیمی، فعالیت‌های اکتشافی در دریای خزر در محدوده آب‌های این استان و کاهش فعالیت صید و دریاروی را از دلایل صید کمتر نسبت‌به سال‌۱۴۰۲ برشمرد. وی اظهار داشت: در فعالیت صید طی ۶ماهه گذشته نزدیک به ۱۱۰پره صیادی در سه‌استان شمالی کشور در قالب تعاونی‌ها و تشکل‌های صیادی مشارکت داشته‌اند. مدیرکل دفتر امور صید و صیادی سازمان شیلات ایران گفت: هر تعاونی دارای ۵۰ تا ۸۰نفر عضو است و همه اعضا زیر پوشش بیمه صیادی تامین اجتماعی قرار دارند.
 
منبع: اقتصاد سرآمد
ارسال نظر
نیازمندی‌ها
پیشخوان روزنامه